Összegyűjtöttük Miskolc három legkülönlegesebb helyét, ahová érdemes betérni ha egy emlékezetes randevút szeretnénk. Ezek a helyek egyenként is önálló cikket érdemelnének, hiszen rengeteg érdekes és megmosolyogtató történet fűződik hozzájuk, a tulajdonosok hozzáállása a vendéglátáshoz pedig példaértékű. Ami azonban a legfontosabb, egyiknél sincs szükség hangzatos vendégcsalogató jelzőkre. Minden magától értetődő.
Tudtátok, hogy az ország egyetlen Téli Fagyija Miskolcon van? Nincs még egy hely Magyarországon mely erre a névre hallgatna. S hogy miért Téli Fagyi? Mert ez a hely: “egy kicsit retro, egy kicsit hiánypótló, és egy kicsit az otthont idézi.” – Ezt egyébként annyiban kiegészíteném, hogy nem csak egy kicsit idézi az otthont.
A Téli Fagyit megalkotó testvérek igazi nagycsaládból érkeztek, így a vendégek fogadása és a nyüzsgés legalább annyira fontos számukra, mint az otthon, és annak nyugalma. Tükröződik ez már ahogy belépünk az ajtón. Szinte mindent saját kezűleg készítettek az átalakításkor, és a falakon, illetve a pult körül mind-mind olyan emlék- és ajándéktárgyak függenek és sorakoznak, melyeket a vendégektől kaptak. Bő 1,5 éve azzal a szándékkal nyitottak, hogy megteremtenek egy helyet, ahol kicsitől a nagyig, fiatalabbtól az idősebbig bárki otthonosan érezheti magát és pár nyugodt percre lelhet. Nos, ez sikerült is. Olyannyira, hogy korosabb vendégeik már egyedül is bemernek ülni egy kávéra vagy olvasni, illetve volt olyan diák, akit szülei azzal a feltétellel engedtek be a városba, hogy a Téli Fagyiba megy.
Nem titkolt szándékuk a kávézó mellett reggeliző helyként is szolgálni. Prémium kategóriás olasz kávé, több mint 30 féle Srí Lanka-i tea, köztük a városban egyedülálló bio teák, belga forró csoki, gyümölcslevek, friss croissant, szendvicsek, retro meleg szendvicsek, hosszasan lehetne még sorolni. Alapanyagok tekintetében sem gatyáznak: a szendvicsekbe kerülő füstölt és fűszeres húsokat Bükkszentkeresztről szerzik be, a szörpöket a Gyöngyösi Családi Szörp Manufaktúrából, a lekvárokat a gyulai Viharsarki Lekváriumból hozzák, vinotékájukban pedig a kiváló egri Bolyki Pincészet borai találhatóak. Mindebből sejthető, hogy már egészen korán kezdik a napot. Reggel elkészülnek a helyben sütött pékáruk, beizzítják a kávégépet, és ekkor indulnak el Sajóládra is, a Choko Sanel sütikért. Még egy olyan dolog, amiről ódákat lehetne zengeni. Áfonyás-sajtkrémes télifagyi, maracujás csokis sajttorta, cékla csók, sütinyalóka, bevállalósabbaknak emberi szív alakú, dobogó(!) süti… Itt tényleg csak a képzelet szabhat határt.
Azért érdekes a Téli Fagyi, mert nem egy hétköznapi kávézó. Ez a hely nem csak annyi, hogy adjuk a pénzt és kapjuk a kávét. Van benne még valami. Olyan érzése van az embernek mikor belép, mintha a hely talált volna rá, és nem fordítva. Bevonzza az erre igényes embereket. Egy sokkal fejlettebb vendéglátói mentalitás fogad itt minket. Nem veszik el előlünk az üres poharat, hogy na, vagy fogyasztasz még, vagy hozom a számlát. Szívesen fogadják, sőt kérik is az építő kritikát és legyenek bármilyen fáradtak, a vendégekhez mindig van türelmük. Árad a helyből a családias légkör, emiatt pedig hamar elszáll a kezdeti feszengés, ami általában egy új hely meglátogatásakor jelentkezik. Ez mutatkozik meg a rengeteg ajándékban, amit a “hazajáróktól” kapnak, és ennek köszönhetően valósulhat meg a közeljövőben, hogy könyveket is választhatunk az italok és sütik mellé. Így hát jó szívvel ajánljuk a helyet, és nem csak randevúkra.
Itt találjátok: 3525 Miskolc, Déryné utca 10.
Nyitva tartás: Hétfőtől szombatig 7:00–21:00 óráig, és a hónap első vasárnapján – régiségvásár idején 8:00–13:00
Azért hálás dolog a Fibegoról írni, mert ha e sorok helyén mindössze egyetlen kép lenne beszúrva az általuk kínált gofriról, már akkor összefutna a szátokban a nyál. Azonban érdemes kicsit bepillantani a kulisszák mögé! Nézzük, hogyan készül egy Finom Belga Gofri.
Az alapötlet egy belgiumi nyaraláskor jött a Fibegot megalkotó házaspárnak: ha a flamand országokban ekkora a sikere a gofrizóknak, miért ne lehetne ezt nálunk is megvalósítani? Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy már a ’70-es ’80-as évektől volt próbálkozás a gofri klasszikus változatának meghonosítására, azonban az akkori minőség köszönő viszonyban sem volt az eredetivel. Így volt ez egészen 2015 áprilisáig, amikor berobbant a köztudatba a Fibego. A gofrikról készült fotók önmagukért beszélnek, és a látványhoz nem mindennapi ízvilág társul. S hogy mi a titok? A minőség. Belga alapanyagok, minőségi gyümölcsök, és igazi Nutella. Utóbbiból egy átlagos héten 6kg fogy el.
A Fibegoban két féle tésztát kérhetünk. Az egyik a brüsszeli klasszikus, ami egy lágyabb, könnyebb, habosabb tészta. A másik, a gyöngycukrot tartalmazó Liège-i, melyben sütés közben karamellizálódik a gyöngycukor, így egy ropogósabb, édeskésebb tésztát kapunk. A feltéteket részben saját ötletek, részben vevői visszajelzések alapján alakítják ki. Sajnos a gofrik kiszállítása nem oldható meg, hiszen a hosszas utaztatás a minőség rovására menne, de a Fibegosok erre is kitaláltak egy alternatív megoldást. Így született meg az elsőre furán hangzó, de nagyon népszerű poharas gofri. Miután megsült, kockákra vágják a tésztát, és a választott feltétekkel együtt halmozzák egy pohárba. Zseniális. Valentin napra egy különleges, belga csokifondü tállal kedveskedtek a szerelmeseknek, amelyen pille cukrok, eprek és gofri darabkák várták a merülést az olvadt élvezetbe. A jó idővel együtt érkezni fognak a fagyis verziók is, illetve kóstolásra ajánlottak még a limonádék, kézműves Csupa Szörpök és a kávé, utóbbi elvitelre is kérhető.
Nem titkolt szándéka volt a tulajdonos párnak egy csajos, beülős, randizós helyet létrehozni. Szerintem kimaxolták a dolgot. Ennél rózsaszínűbb és epres-nutellásabb hellyel még nem találkoztam a városban. Igazi leányálom. S hogy lesz-e sós, sült húsos változat? Ez még a jövő zenéje.
Itt találjátok: 3530 Miskolc, Széchenyi utca 66-68.
Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig 10:00 – 20:00 óráig, szombaton 13:00 – 21:00ig, vasárnap pedig 15:00 – 20:00ig. A csúcsidő 14:00 – 17:00 között van.
Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy régi-új hely. Nincs a városban olyan, aki ne nyalogatott volna már el egy finom fagyit a diósgyőri Kisgergely Cukrászdában. Bár március idusa nem egy tipikus fagyizó idő, nézzünk szét itt is egy kicsit.
Maga a hely mondhatni legendás. Egy várbéli séta, vagy egy lillafüredi kirándulás után szinte kötelező megálló. Gyermekkori fagyi élményeim jelentős része is a Kisgergely cukrászdához fűződik. A fagyipult üveglapjára tapadva bámultam, ahogy a fagyisnéni leöblíti a kanalat, lekocogtatja a csepegő víztől, majd jól belegömbölyíti a sárgadinnyébe, és úgy, nagy ráhagyással belecuppantja a tölcsérbe a várva várt gombócomat. Nagyon valószínű, hogy a még meg sem született gyermekeim is ezeket a fagylaltokat fogják élvezni. Az elmúlt bő 25 év bebizonyította, hogy a minőségre való törekvés a siker kulcsa. A fagylalt alapanyagok egyenesen Olaszországból érkeznek, sőt van olyan íz, melyet kizárólag a Kisgergely Cukrászda részére állít elő az olasz cég. A másik fontos különbség, hogy a fagyikat habosító nélkül készítik. Bár az így feltupírozott ízbombák elhitetik velünk, hogy nagyobb adagot kaptunk, valójában a belekevert levegőtől tűnnek többnek, a minőségük pedig nyomába sem ér az eredeti kézműves fagyinak. A sikert mi sem tükrözhetné jobban, mint hogy ma már Szombathelytől kezdve, a Balatonon át Debrecenig az ország szinte minden pontján találkozhatunk Kisgergely fagyival, s mindez Miskolcról koordinálva. A fagyizó és cukrászda mellett található a cukrászüzem is, amely mára nyolc cukrászmester alkotó helyévé vált, és ahol a három nagy teljesítményű fagylaltgép készíti a fagyit.
Na de nézzük, mivel kényeztethetjük az ízlelőbimbóinkat. Továbbra is megtalálhatóak a már jól ismert klasszikusok és a joghurtos gyümölcsök, illetve nagyon népszerű a sütemények fagylalt formában történő újraálmodása. Ez egyébként fordítva is működik, hiszen nem csak torta ízű fagyi kapható a Kisgergelyben, hanem fagyitorta is. Mindezek mellett pedig hamarosan teljesen új termékek és ízek is megjelennek a repertoárban. Aztán itt vannak a sütemények is, melyeket szintén helyben, nagy odafigyeléssel készítenek. Eszméletlenül széles a választék, így bátran lehet kóstolgatni, akár az ország tortáját is.
A Diósgyőri vár fejlesztése új lendületet adott a Nagy Lajos király utcai cukrászdának. Hamarosan befejeződik a terasz átépítése, így kétszer akkora helyen ücsöröghetünk majd a Szinva patak partján. Megújul a belsőtér, és ingyen WiFi is a rendelkezésünkre fog állni. A biciklisekre tekintettel pedig egy tároló kerül a bejárat elé. Innentől kezdve tehát semmi akadálya nem lesz, hogy egy megújult, régi szerelemnek hódolhassunk.
Itt találjátok: Miskolc, Nagy Lajos király u. 9-13. és Miskolc, Ady E. u. 14.
Nyitva tartás: Mindkét üzletben hétfőtől vasárnapig 9:30 – 19:00-ig.
Nem először hallottam már más városok szülötteitől, hogy a miskolciak egyáltalán nem konzervatívak, ahogyan azt gondolnánk magunkról. Kifejezetten nyitottak vagyunk az újdonságokra, és hamar befogadjuk a különlegességeket. Remek példa erre ez a három hely. Sajnos sok fantasztikus kávézó, cukrászda és étterem csúszott le a dobogóról, így hát arra kérlek benneteket, ha hiányérzetetek támadt volna a cikk olvasása után, feltétlenül írjátok meg, Ti hogy állítottátok volna össze a legjobb hármast, nyitottan minden újdonságra.