“Be kell vallanom, ha nincs ez a céges csapatépitő hétvégénk, önszántamból talán sosem jutok el Miskolcra… Érkezésünktől kezdve az összes nahát és hűha élménykor egészen a búcsú pillanatáig végig pironkodtam magamban azon, hogy tudtam ennyire alábecsülni ezt a várost és környékét. Érdekes, milyen hamis címkék, megalapozatlan előítéletek tapadhatnak egy-egy helyhez az évek s az életünk során.”

Szokták mondani, hogy a messziről jött ember azt mond amit akar, de ha más kontextusból, főleg egy, a helyi a turizmusért dolgozó szakember szemszögéből vizsgálod a kérdést, akkor a fenti állítás már egyáltalán nem mindegy, sőt. 2024-ben, amikor már az egyik, ha nem a legfőbb tájékozódási fórum a közösségi média, bizonyos véleményvezérek szavai nagyban befolyásolják egy-egy étterem, szálláshely vagy éppen település megítélését. A látogatók által a másodperc tört része alatt adott három vagy az öt csillag vállalkozásokat tehet tönkre vagy tarthat fent, mert mi magunk is ezen értékelések alapján döntünk arról, hogy hol töltsünk el egy hétvégét, ott hol hajtsuk álomra a fejünket vagy fogyasszuk el az ebédet.

De vendéglátói (a szó minden értelmében) szemmel sem mindegy, hogy mit mond az a bizonyos messziről jött ember, főleg nem egy olyan városban, ami még a mai napig küzd a rá évtizedekkel ezelőtt aggatott sztereotípiákkal, keresve az acélvárosi lét utáni identitását, mert utóbbi egy kitörölhetetlen mementó ugyan, de a múltból továbbra sem lehet megélni. Épp ezért szívet melengetőek, sőt fajsúlyos látletei egy-egy település turisztikai vonzerejének azok a vélemények, amelyek még be is vallják, hogy ha nem egy kifejezett cél sodorta az illetőt a városunkba, akkor magától esze ágában sem lett volna eljönni ide, mert Miskolcról még mindig egy lepukkant iparváros képe él a köztudatban, majd aztán jön a rácsodálkozás annak ellenkezőjére. Bár én nem dolgozom a turizmusban, az utóbbi években mégis sok hasonló beszámolót hallottam már közel s távoli ismerősöktől, megerősítve azt a nem titkolt célt, amely jelen oldalt is bő tíz éve létrehozta: vannak Miskolccal kapcsolatban olyan tévképzetek, amelyeket már épp itt az ideje földig rombolni.

Ezen fáradozik Angyal Enikő is. Bár Enikőt korábbról, egy online marketing képzésről ismerem, tevékenységére akkor figyeltem fel igazán, amikor kiderült számomra, hogy a fent idézett sorok íróját ő látta vendégül az általa üzemeltetett Bükktől a Zemplénig – bakancslistás élménytár névre hallgató vállalkozásán keresztül. Szándékosan nem a szálláshely kifejezést használtam, ugyanis ez jóval több annál.

A Bükk Penthouse teraszáról pazar panoráma nyílik a történelmi Avasra.

Bár a Bükktől a Zemplénig projekt 2020-ban, tehát a világ turizmusának legsötétebb időszakában valóban “csak” szálláshelyként indult, de Enikőék már akkor is ki akartak tűnni a tömegből. Bükk Penthouse és Zemplén Terrace néven két prémium apartmanlakást hoztak létre Miskolc belvárosában, ahol a minden igényt kielégítő felszereltségen, valamint a tágas tereken túl arra helyezték a hangsúlyt, hogy mindkét lakás egy hatalmas terasszal rendelkezzen, ahol hosszú órákat tölthetsz el úgy, hogy már ne is akarj sehova menni.

De miért ne mennél, ha közben jobbnál jobb programok várnak? Enikő ugyanis nem elégedett meg azzal, hogy csupán szálláshelyeket üzemeltessen. Elkötelezett lokálpatriótaként, egyben gyakorlott utazásszervezőként, idegenvezetőként igyekszik megmutatni a környék szépségeit különböző tematikákba csomagolva. Ha egy kis könnyed, mindenféle földi jóval telített túrára vágysz, válaszd a belvárost keresztül-kasul átszövő gasztrosétát, ahol a történelmi Miskolc látnivalóinak felfedezése mellett mindenféle földi jót fogyaszthatsz. Ha pedig kimerészkednél a belvárosból, akkor a Lillafüred és Diósgyőr meglátogatását is magába foglaló Best of Miskolc fantázianévre hallgató túra a te választásod. Ha pedig a város határain túlra ruccanál ki egy egynapos kalandra, akkor a Bükktől a Zemplénig több opcióból is választhatsz, attól függően, hogy milyen jellegű kikapcsolódásra vágysz. Akkor sincs gond, ha nem vagy szállóvendég, ezen kirándulásokhoz ugyanis előzetes egyeztetés után bármikor csatlakozhatsz.

Egy céges csapatépítő elégedett résztvevői.

Akkor se ess pánikba, ha nagyobb csoporttal, netán egy céges csapatépítő keretében érkeznél, hiszen a Bükktől a Zemplénig programajánlatai között számos csoportspecikfikus elfoglaltság szerepel a pincemulatságtól kezdve az “erdőmerülésen” át a 200 éves Miskolci Nemzeti Színházban töltött estig, amelyet egy finom vacsora és jakuzzis lazulás követ.

A fent felsoroltakon túl az egyik legérdekesebb élmény – számomra legalábbis – Az erdő finom névre hallgató túra, amely különleges módon ötvözi a természet adta lelki felfrissülést és a gasztroélményeket, így ez a program garantáltan kiszakít a stresszes mindennapokból. Enikőék állandó partnere, a lillafüredi kisvasút miskolci kiindulópontjánál működő, nem mellesleg 2022-ben Michelin-ajánlást kapó Végállomás Bistro & Vine séfjével indul a nap, aki az apartmanok látványkonyhájában főzi ki az erdő ízeit. Az erdeinkben vadon termő növényekből és vadhúsok egyvelegéből rittyentett ételekből egyébként nemrégiben népszerű könyv is született az Északérdő Zrt. kiadásában, a Végállomás és a Desszertem cukrászműhely közreműlködésével, Bozsó Gyula erdész és Várvízi Péter séf koprodukciójában.

Többek között ilyen fogást is összerakhatsz az erdő javaiból. Fotó: Az erdő finom című könyv.

Ha a Bükktől a Zemplénig csak egy luxus szálláshely lenne, helyiként talán sosem kelti fel a figyelmem. Az Angyal Enikő által kitalált koncepció jóval több ennél, hiszen mindamellett, hogy minden igényt kielégítő apartmanokat biztosít, nem hagyja a vendégeit a helyi értékek megismerése nélkül távozni, mozogjon az a gasztro, a kultúra vagy a természet vonalán. Edukál és kényeztet, szüntelen kikapcsolódást nyújt, ahol valóban bakancslistát élményeket szerezhetsz úgy, hogy fejben a rozsdafoltos acélvárosba készültél, majd néhány nap miskolci vendégség után párás szemmel intesz búcsút a célvárosnak.

Kiemelt kép: Kilátás a Bükk Penthouse-ból a történelmi Avasra. Fotó: bukktolazemplenig.hu