Ez a hét az archív filmeké (talán a jövő héten kezdődő CineFestre hangolódunk lélekben), hiszen a héten már két, az 1920-as években napvilágot látott diafilmet már bemutattunk. Most egy újabb kincsre bukkantunk, ami még tovább repít vissza minket az időben.

Száz éve az ország és benne Miskolc is történelmének legviharosabb korszakát élte. A vesztes első világháborút követő őszirózsás forradalom, majd az azt elsöprő Tanácsköztársaság tiszavirág életű időszaka komoly belpolitikai válságot okozott hazánkban, ebben a zűrzavarban próbált túlélni (néhol a szó szoros értelmében) a város vezetése és lakossága. A Monarchia széthullásával járó politikai, gazdasági és morális válság komolyan éreztette hatását a városban, ráadásul Miskolc földrajzi helyzetéből adódóan előbb cseh, majd román megszállás alá került. Ahogy a kommunisták hatalomátvétele a kormányzatban, úgy az idegen hatalmak megszállása – helyben állomásozó katonaság híján – sem ütközött különösebb ellenállásba Miskolcon.

A Vörös Hadsereg néhány katonája (forrás: muon.hu)

A csehek 1919. május 1-én vették át a hatalmat a város felett, ami csak pár napig tartott. Mivel a csehszlovák parancsnokság elrendelte a férfilakosság besorozását a hadseregbe, aki tehette, igyekezett átmenekülni a demarkációs vonalon túlra, csatlakozva a Vörös Hadsereg készülő ellentámadásához, amely május 20-án indult el Miskolc visszaszerzéséért, és viszonylag gyorsan, még aznap vissza is foglalták a várost. Ezekben a napokban készült két filmhíradó is a városról a Vörös Film jóvoltából. Az első filmen Miskolc visszafoglalását láthatjuk, míg a másodikon a már visszafoglalt város életébe pillanthatunk bele. Mindkét film kiváló kordokumentuma a Tanácsköztársaság-kori Miskolcnak, bár ekkor még a film “szereplői” nem tudhatták, hogy a rendszer hamarosan megbukik, a fejetlenséget kihasználva pedig a csehek hatalomátvételét egy jóval kegyetlenebb román megszállás követi.

Filmhiradó Miskolc visszafoglalásáról…

…és a visszafoglalás után.

Többet szeretnél tudni erről a korszakról? A cseh és román megszállás napjairól itt, a trianoni döntés Miskolcra gyakorolt hatásairól ide kattintva olvashatsz.

A filmeket a filmhiradokonline.hu adatbázisának jóvoltából tettük közzé.