Miskolc legfrekventáltabb részén, a Széchenyi- Kazinczy utcák sarkán lévő, grandiózus épületre felnézve ma már semmi nem árulkodik arról, hogy itt egykoron a város egyik legnagyobb szállodája állott. Legalábbis első ránézésre. A mai Széchenyi utca 33. szám alatt található épület joggal pályázhatott volna a legtöbbször nevet változtató szálló rekordjára.

A mai épület helyén 1702-ben egy Kura nevű kocsmát emlegetnek, ami bérlőjéről, egy bizonyos Szikszai Kura Jánosról kapta a nevét. Az italkimérő évtizedekig működhetett ezen a diósgyőri koronauradalomhoz tartozó területen egészen addig, amíg helyére 1767-ben az uradalom új épületet emeltetett. A Három Rózsa korcsmának keresztelt vendégfogadó 5 szobával, saját konyhával várta a vendégeit. Egy 1775-ös uradalmi összeírás részletezi a fogadó felszereltségét, tételesen számba véve azt is, hogy a korcsmához istálló, 14 hordó bor tárolására alkalmas pince, mészárszék és zsindelytetős kocsiszín is tartozott.

A különböző, 18-19. századi lajstromokból az is kiderül, hogy ez a létesítmény még nem teljesen a mai területén helyezkedett el, sőt, egyes feljegyzések pontosan azt a hibát róják fel a szálló tulajdonosának, hogy annak telke osztozik négy magánházzal, közös bejárattal, amiből több konfliktus is adódott, csökkentve ezzel a vendégek komfortérzetét.

A szálló itt éppen Horváth-nagyszálloda néven.

Holott a Három Rózsának már ekkor is impozáns vendégei voltak. Előbb Kossuth Lajos, zempléni útjáról Pest felé menet szállt meg itt 1840. augusztus 16-án, sőt beszédet is intézett a miskolciakhoz, azonban azt – a közhiedelemmel ellentétben – nem a mai sarki épület teraszáról tette, hiszen az ekkor még nem volt a szálló része. Miután 1851-ben Albrecht főherceg, az újonnan kinevezett katonai és polgári kormányzó megszállt a fogadóban, a tulajdonos koronauradalom Grand Hotelre keresztelte át a létesítményt, tisztelettel adózva ezzel a neves vendégnek.

Az 1870-es évek mozgalmasan teltek. Előbb 1872-ben megszűnt a koronauradalom tulajdonjoga, a szállót elárverezték, így azt 48.000 forintért megvásárolta két miskolci lakos, Szabó Gyula és Pilta Miklós azzal a nem titkolt céllal, hogy a sarki telket is megszerezve egy minden igényt kielégítő, impozáns szállodát építsenek. A patinás külsővel és reprezentatív belsővel megépült szálló 1878 januárjára (a nagy árvíz előtt hét hónappal) készült el, majd novemberben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Grand Hotel Stőgermayer néven. A szálló ekkor 40 vendégszobájával a város legnagyobb, legelőkelőbb szállójának számított.

Így nem is lehetett kérdés, hogy Ferenc József látogatása során egy hétig ennek a szállónak a vendége volt 1881-ben, majd 7 évvel később Rudolf trónörökös, valamint az ekkor még walesi herceg, későbbi brit király Edward is itt szállt meg.

1887-től a mindenkori tulajdonosok, illetve bérlők szinte kivétel nélkül átkeresztelik a szállodát, így kerül be előbb a Dresdner, majd a Seper név is a köztudatba. 1898-ban az a Böczögő József lett az üzletvezető, aki később a Korona Szálló felvirágoztatásával vált híressé. Ez a közel 10 év nevezhető a Seper-szálló és étterem, azaz a Három rózsa fénykorának, ami egészen a Korona megnyitásáig tartott.

Az igazán impozáns épületegyettüs immáron Kepes névvel.

Miután Böczögő is „átigazolt” a Koronához, a Három Rózsa egyre inkább a másodhegedűs szerepét töltötte be a miskolci szállodák sorában. 1910-ben a Grand Hotel már Kepes Béla vendéglősé (emiatt természetszerűleg Kepesnek is nevezték), ekkor a szálló 52 vendégszobával rendelkezett, ezekből a legolcsóbbat 2,40 koronáért lehetett igénybe venni.

Kepest azonban hitelezési csalásért letartóztatták, a Grand Hotel pedig egyike lett azon három étteremnek és szállónak (a Pannoniával és a Kispipával egyetemben), amit bezártak 1914-ben. Bár ezt követően is voltak próbálkozások, a szállót nem sikerült senkinek rentábilisan üzemeltetni.

A gazdasági világválság idején, 1934-ben megszűnt az épület szállodafunkciója, ekkor az emeleti szobákból bérlakásokat, míg a földszinten üzlethelyiségeket alakítottak ki. Ez az átalakítás a város akkori legmodernebb bérházává tette a patinás épületet. A Felsőmagyarország című helyi lap így számolt be a bérpalotává alakításról:

„Fényes fogadások, nagyszerű bankettek, híres bálok és hangversenyek színtere volt a Három Rózsa vendégfogadó, amelyet szállodai minőségében halálra ítélt a gazdasági válság, s pár év múlva senki sem emlékezik rá, milyen fényes, káprázatos múltja volt a sarokbérház elődjének…”

Az épület homlokzatán ma is megtalálható három rózsa ma is emlékeztet a szállodai múltra.

Bár a cikk születése óta jó pár évtized eltelt, az emlékek megkoptak, de az épület homlokzatán ma is több helyen megtaláljuk a három rózsa-ábrázolást, ami az épület múltját megismerve sokkal több szimpla díszítésnél.

 

Borítókép: Miskolc. Nagyszálloda. Századfordulós képeslap. Forrás: magángyűjtemény.

Felhasznált források, irodalom

  • Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 1/2. Miskolc: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár. 2006. 399–404. o. 
  • Dobrossy István: A miskolci vendégfogadók és a vendéglátás története, 1745–1945. Miskolc: Herman Ottó Múzeum. 1985. = Borsodi kismonográfiák, 21.
  • Nagy Attila: Szálloda a Három Rózsához. Fejezetek a miskolci vendéglátás történetéből (4. rész). In: Miskolci Napló.