Eddigi életem során számtalan alkalommal közlekedtem Miskolc belvárosában. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, ahogy azzal  a ténnyel sem, hogy ezen alkalmak közül csak ritkán esett meg, hogy nem rohanok éppen A-ból B-be, már-már természetesnek véve az ügyintézői utam díszletét, a balról-jobbról fölém magasodó, ódon házakat. Holott a belváros maga a történelmi Miskolc, városunk Rémusz bácsija vagy éppen Andersenje. Ahogy tetszik. Egy biztos: ha a belvárosi házak mesélni tudnának, egészen érdekes (élet)történeteket, szerelmi drámákat, vagy – urambocsá! – bűntényeket ismerhetnénk meg. De továbbmegyek: ma már egy-egy épületről el sem tudjuk képzelni, hogy milyen, a maitól eltérő funkciót látott el egykoron. Utóbbira hoztunk egy példát legújabb, Háznézőben névre hallgató rovatunk egyik első államosaként.  

Miskolc legfrekventáltabb részén, a Széchenyi- Kazinczy utcák sarkán lévő, grandiózus épületre felnézve ugyanis ma már semmi nem árulkodik arról, hogy itt egykoron a város egyik legnagyobb szállodája állott. Legalábbis első ránézésre. És ha már szálloda állott, nem is akármilyen, hiszen a mai Széchenyi utca 33. szám alatt található épület joggal pályázhatott volna a legtöbbször nevet változtató szálló rekordjára.

De kezdjük magával a területtel. A mai épület helyén 1702-ben egy Kura nevű kocsmát emlegetnek, ami bérlőjéről, egy bizonyos Szikszai Kura Jánosról kapta a nevét. Ennek némileg ellentmondanak azok a források, amelyek inkább – némi Petőfis áthallással – a Kurta névből eredeztetik a XVIII. századi krimó nevét. Az italkimérő évtizedekig működhetett ezen a diósgyőri koronauradalomhoz tartozó területen egészen addig, amíg helyére 1767-ben az uradalom új épületet emeltetett. A Három Rózsa korcsmának keresztelt vendégfogadó 5 szobával, saját konyhával várta a vendégeit. Egy 1775-ös uradalmi összeírás részletezi a fogadó felszereltségét, tételesen számba véve azt is, hogy a korcsmához istálló, 14 hordó bor tárolására alkalmas pince, mészárszék és zsindelytetős kocsiszín is tartozott.

A különböző, 18-19. századi lajstromokból az is kiderül, hogy ez a létesítmény még nem teljesen a mai területén helyezkedett el, sőt, egyes feljegyzések pontosan azt a hibát róják fel a szálló tulajdonosának, hogy annak telke osztozik négy magánházzal, közös bejárattal, amiből több konfliktus is adódott, csökkentve ezzel a vendégek komfortérzetét.

A szálló itt éppen Horváth-nagyszálloda néven.

Holott a Három Rózsának már ekkor is impozáns vendégei voltak. Előbb Kossuth Lajos, zempléni útjáról Pest felé menet szállt meg itt 1840. augusztus 16-án, sőt beszédet is intézett a miskolciakhoz, azonban azt – a közhiedelemmel ellentétben – nem a mai sarki épület teraszáról tette, hiszen az ekkor még nem volt a szálló része, hanem egy olajlámpásokkal megvilágított földkupacon állva szólt a helyiekhez.

Miskolcon jártában itt szállt meg Kossuth Lajos és Miskolc város közönsége impozáns fáklyászenével tisztelte meg a nemzet kitűnő fiát, akihez Kun Miklós intézett nagyhatású beszédet, melyre Kossuth Lajos végeszakadatlan ünneplés közben válaszolt – számolt be az eseményről a helyi sajtó.

Miután 1851-ben Albrecht főherceg, az újonnan kinevezett katonai és polgári kormányzó megszállt a fogadóban, a tulajdonos koronauradalom Grand Hotelre keresztelte át a létesítményt, tisztelettel adózva ezzel a neves vendégnek.

Az 1870-es évek mozgalmasan teltek. Előbb 1872-ben megszűnt a koronauradalom tulajdonjoga, a szállót elárverezték, így azt 48.000 forintért megvásárolta két miskolci lakos, a vagyonos földbirtokos Csáthy Szabó Gyula és a görög kereskedőcsaládból származó Pilta Miklós azzal a nem titkolt céllal, hogy a sarki telket is megszerezve egy minden igényt kielégítő, impozáns szállodát építsenek. A patinás külsővel és reprezentatív belsővel megépült szálló 1878 januárjára (a nagy árvíz előtt hét hónappal) készült el, majd novemberben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Stőgermayer Nagy Szállodája néven. “Stögermayer nagy szállodájában immár az egész berendezés nem csak a 40 vendégszobát, hanem az újonnan épült tágas, 50 lóra való istállót illetőleg is, befejezve lévén, t cz utazók minden igényéről gondoskodva van” – hirdette ekkoriban a helyi sajtó.

Így nem is lehetett kérdés, hogy Ferenc József látogatása során egy hétig ennek a szállónak a vendége volt 1881-ben, majd 7 évvel később Rudolf trónörökös, valamint az ekkor még walesi herceg, későbbi brit király, Edward is itt szállt meg.

Kínos incidensből karrier – egy nem mindennapi kinevezés története

A király 1881-es miskolci látogatása – ami az 1857-es után a második volt – alapvetően jól sikerült. Küldöttségében számos nagy név akadt. Vele tartott Rudolf trónörökös, József főherceg, Károly Lajos főherceg, Samassa József egri érsek, gróf Andrássy Gyula és gróf Szapáry Gyula pénzügyminiszter is. Fogadás fogadás hátán érte a szálló nagytermét, igazi örömünnep, egyben vizsgahét volt ez az üzemeltetőnek. Látogatásának második napján 400 fákjával rendelkező menettel melengették meg a miskolciak az ekkor már egyre népszerűbb uralkodó szívét.

Ferenc József miskolci látogatása – II. rész

Ám arról, hogy mégse legyen botránytól mentes a miskolci látogatás, egy újságíró gondoskodott. Királyi országjáró turné ide vagy oda, a kormányzásnak folynia kellett, így minden reggel a kávé mellé érkeztek a legfontosabb külpolitikai jelentések, reakcióra váró táviratok is. Miután az uralkodó elolvasta ezeket a dokumentumokat, azokat néhány darabba tépve bedobta a szoba kukájába, majd elindult a város melletti hadgyakorlatot szemlézni. Ekkor osont be a szobába az Egyetértés nevű lap egyik szemfüles újságírója, aki kiszedte a szemetesből, majd otthon összerakta az összetépett papírdarabokat, annak tartalmát pedig másnap lehozta a lap, mint exkluzív szenzációt.

Ferenc József erről értesülve nem kicsit dühbe gurult, majd utasította a saját detektívjeit a szivárogtatás mikéntjének kinyomozására. Amikor ők sehogysem boldolgultak az üggyel, színre lépett Zsarnay Győző miskolci rendőrkapitány, aki helyi kapcsolatain keresztül egy nap alatt kézrekerítette az enyveskezű riportert. Hálából az uralkodó távozásának napján “brilliánsokkal kirakott arany melltűt” adományozott Zsarnaynak, ráadásul kinevezte őt pesti rendőrkapitánynak, így Miskolc veszített, míg Pest nyert egy zseniális bűnüldözőt.

Utóbbi jelző azért sem túlzás, mert Zsarnay valóban figyelemreméltó pályát futott be a fővárosban. Mintegy huszonöt éven át volt a rendőrség kötelelékében, ez idő alatt pedig számos bűntényt ő maga derített fel. Épp ezért fogadta teljes döbbenet a közvéleményt, amikor 1906 márciusában, egy évvel a nyugdíjba vonulása után Zsarnay öngyilkosságáról számolt be a Vasárnapi Újság. Az öngyilkosság okát Zsarnay családtagjainak elvesztésével járó depresszióval magyarázta a lap.

Zsarnay detektívtevékenysége több írót is megihletett, így lett példának okáért egyik fontos szereplője Böszörményi Gyula zseniális történelmi krimisorozatának, az Ambrózy báró eseteinek.

 

1887-től a mindenkori tulajdonosok, illetve bérlők szinte kivétel nélkül átkeresztelik a szállodát; így került be előbb a Dresdner, majd a Seper név is a köztudatba. 1898-ban az a Böczögő József lett az üzletvezető, aki később a Korona Szálló felvirágoztatásával vált híressé. Az ő nevéhez köthető a Grand virágkora is, ahol Böczögő tulajdonképpen saját karrierjének ágyazott meg.

Az igazán impozáns épületegyettüs immáron Kepes névvel.

A Korona ugyanis nem csak a showt, hanem Böczögőt is elvitte. Miután a vendéglátós-mogul is átigazolt a Koronához, a Három Rózsa egyre inkább a másodhegedűs szerepét töltötte be a miskolci szállodák sorában. 1910-ben a Grand Hotel már Kepes Béla vendéglősé (emiatt természetszerűleg Kepesnek is nevezték), ekkor a szálló 52 vendégszobával rendelkezett, ezekből a legolcsóbbat 2,40 koronáért lehetett igénybe venni.

Kepest azonban hitelezési csalásért letartóztatták, a Grand Hotel pedig egyike lett azon három étteremnek és szállónak (a Pannoniával és a Kispipával egyetemben), amit bezártak 1914-ben. Furcsa fintora a sorsnak, hogy e három hely közül a Három Rózsa a kakukktojás, hiszen a Pannónia és a Kispipa 110 év elteltével is létezik. Igen, elérkeztünk a szálló végjátékához: sűrű tulajváltások, veszteséges üzemeltetés, majd a lakat.

Végül a szálló 1934-ben végleg bezárt, ám az épület sokáig nem hevert parlagon. Az emeleti szobákból bérlakásokat, míg a földszinten üzlethelyiségeket alakítottak ki. Ez az átalakítás a város akkori legmodernebb bérházává tette a patinás épületet. A Felsőmagyarország című helyi lap az épület átadásáról szóló beszámolójában így emlékezett meg a város egykori legpatinásabb szállodájáról:

„Fényes fogadások, nagyszerű bankettek, híres bálok és hangversenyek színtere volt a Három Rózsa vendégfogadó, amelyet szállodai minőségében halálra ítélt a gazdasági válság, s pár év múlva senki sem emlékezik rá, milyen fényes, káprázatos múltja volt a sarokbérház elődjének…”

Az épület homlokzatán ma is megtalálható három rózsa ma is emlékeztet a szállodai múltra.

Bár a cikk születése óta jó pár évtized eltelt, az emlékek megkoptak, de az épület homlokzatán ma is több helyen megtaláljuk a három rózsa-ábrázolást. Most is büszkén magasodik az alatti közlekedő sokaság fölé, mintha azt üzenné: a múltat nem lehet végképp eltörölni. 

Ma így néz ki az épület – Galéria az alábbi fotóra kattintva érhető el. (Fotók: Nagy Attila)

Borítókép: Miskolc. Nagyszálloda. Századfordulós képeslap. Forrás: magángyűjtemény.

Felhasznált források, irodalom

  • (kiss): Kortesfészek a Széchenyi sarkán. In: Déli Hírlap. 1989. november 16., 3. o.
  • (Ismeretlen szerző): A Grand Hotel útja a három rózsától a modern bérpalotáig. In: Felsőmagyarszág. 1934. október 28., 6. o.
  • (Ismeretlen szerző): Kepes Bélát letartóztatták. Hitelezési csalás és csalárd bukás. In: Miskolczi Napló. 1912. szeptember 20., 10. o.
  • (Ismeretlen szerző): Másfélszáz év után megszűnik a “Három rózsa” vendégfogadó. In: Felsőmagyarország. 1934. augusztus 18., 3. o.
  • Grand Hotel a Három rózsához. In: Barna – Dobrossy: Miskolc belvárosa. Miskolc, 2010. 194-195. o.
  • Hírek. In: Miskolczi Estilap. 1915. április 4., 4. o.
  • Hivatalos és magánhirdetések. In: Borsod-Miskolczi Értesítő. 1878. július 7., 6. o.
  • Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 1/2. Miskolc: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár. 2006. 399–404. o. 
  • Dobrossy István: A miskolci vendégfogadók és a vendéglátás története, 1745–1945. Miskolc: Herman Ottó Múzeum. 1985. = Borsodi kismonográfiák, 21.
  • Nagy Attila: Szálloda a Három Rózsához. Fejezetek a miskolci vendéglátás történetéből (4. rész). In: Miskolci Napló.