Egyre inkább a vizuális tartalmak felé fordul a fogyasztói társadalom, így ezúttal egy videóval jelentkezünk, ami Youtube-csatornánk első saját kreálmánya. Szeressétek, iratkozzatok fel, mert lesznek itt a továbbiakban is tök jó tartalmak, amikből nyilván egy kanyink sem lesz, de nem is ezért csináljuk. 

 

Vasgyári életkép az 1920-as évekből

 

A helyszínünk ezúttal a majd’ száz évvel ezelőtti Diósgyőr-Vasgyár, amely ekkoriban már a környék legnagyobb munkáltatója volt. A filmben felhasznált képkockák pikantériája, hogy azok elkészültét a trianoni döntéssel járó országcsonkítás ihlette, hiszen célja leginkább az akkor kialakult határokon belül maradt értékek bemutatása volt. Kinek meglepetés, kinek nem, a sorozat Miskolccal és vele ekkor már szinte egybeeépülő, de még közigazgatásilag különálló Diósgyőrrel kezdte. Nyilván tettünk alá egy autentikus zenét is, így azt kötelező hanggal hallgatni.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, kellemes időutazást kívánunk!

Ha ezek után mégis többet szeretnél megtudni a gyár jelenéről, akkor ajánljuk korábbi írásainkat:

Megnézheted a “szűz” diafilmet, bejárhatod a blog egyik elsők közötti írásának tekinthető kolóniát “akkor és most” stílusban, többet tudhatsz meg a környék helyneveiről, végül korábbi képriportunkon keresztül részt vehetsz egy gyári szafarin, amikor oda jutottunk be, ahova nagyon kevesen.