Bár a hegyeken átívelő, kanyargós utak kissé megszédítik az embert, a látvány mindenért kárpótolja azokat, akik az ország második legmagasabban fekvő településére, Bükkszentkeresztre látogatnak. A Miskolctól mintegy húsz kilométerre található ékszerdoboz környezetéből adódó friss levegőjének, nyugalmat árasztó látványának, valamint a falut körülölelő erdőkben megtalálható gyógynövényeknek köszönheti hírnevét mindamellett, hogy egy igazán különleges hely is fekszik a falu határában.  

A bükkszentkereszti gyógyító kövek övezte energia a geológusoktól kezdve a természetgyógyászokon át a legelvakultabb ezoterikusokig sokakat megmozgatott az elmúlt évtizedekben, majd mindenki a saját látásmódja szerint értelmezte az olykor megmagyarázhatatlan gyógyulásokat.

A bükkszentkereszti gyógyító kövek egy csoportja.

Egy tény: a Bükk-hegység kőzettani és ásványtani szempontból is egyedülálló, nem beszélve arról az “energia-háromszögről”, melynek a csúcsán – ahol a sugárzás a legerősebb – épp a falu fekszik, melyet szubalpin gyógyhellyé is nyilvánítottak.

Ezen elmélet szerint ez az erő leginkább a település határában meghúzódó kövekben és az azt körülvevő fákban manifesztálódik, és amelyeket hivatalos nevén Boldogasszony-köveknek neveznek. De honnan a név?

„Mert boldog az az asszony, aki meddő volt, majd a kövek gyógyító erejének hála várandós lett”– tartják az itt lakók.

A legenda szerint Mária világgá indult bánatában Jézus halála után. Mikor az Újhuta (Bükkszentkereszt egykori neve) melletti erdőbe ért, leült egy kőre megpihenni, ami alatta megpuhult, majd, mikor továbbindult újra megkeményedett, ám ültének nyomát a kő így is megőrizte. Egy másik történet arról szól, hogy ezen a helyen gyülekeztek a hívők a kácsi búcsúra menet, majd a rokonság itt várta őket vissza. A búcsújárók oda-vissza 20 kilométert tettek meg, majd hazatérve a Boldogasszony-kövek mellé telepedtek le, ahol feltűnően gyorsan visszanyerték erejüket. Ám nemcsak a kövek, hanem a körülötte lévő fák is gyógyító erővel bírnak. Egyesek szerint elég megölelni egy-egy fát ahhoz, hogy az ember újra feltöltődjön energiával.

Az Ősmagyar Táltos Egyház által felállított pad a kövek mellett. Az ősmagyar vallás kifejezetten hisz a gyógyító energiákban.

Mégis, mi a racionális magyarázat a gyógyulásokra? Évekkel ezelőtt pécsi uránbányászok is kimutatták, hogy a Bükkön keresztül húzódik egy olyan uránvonulat, melyet kibányászni ugyan nem gazdaságos, de a vonulatból származó kis mértékű radonsugárzás gyógyító hatással bír. Ezt a folyamatot nevezik hormézisnek. A hormézis azt az elméletet jelöli, mely szerint az egészségre ártalmas anyagok (köztük a radioaktív sugárzás is) kis dózisára a szervezet a saját védekezési mechanizmusaival felel, az immunrendszer válasza pedig összeségében jótékony hatást vált ki. A radonsugárzásra utalhat az a tény is, hogy több olyan növény terem a falu környéki erdőkben, amelyek kifejezetten kedvelik a rádiumdús környezetet.

Ha pedig szkeptikusan állunk a témához, akkor szimplán annyi lehet a magyarázat, hogy minden valamirevaló falu igyekszik olyan folklórt építeni maga köré, ami felrakja a települést a turisztikai térképre. Nem véletlen, hogy Jézus számos magyar településen “járt”, vele vagy nélküle történtek itt-ott csodás gyógyulások, az ehhez kapcsolódó történetek pedig kísértetiesen hasonlóak.

Hogy a legendáknak mennyi a valóságalapja, enyhén szólva véleményes, de a kövekhez zarándokolók nem is ezen gondolkoznak. Mára már szervezett túracsoportok, a legkülönfélébb felekezethez tartozó hívők, több száz kilométert utazó, beteg emberek adják át egymásnak a helyet a köveken, vagy hoznak ide virágot hálájuk jeléül, hitük mementójaként. Vannak, akik térképpel érkeznek, hiszen a különböző kövek más-más betegséget gyógyítanak, így, aki biztosra akar menni, mindegyik kövön megpihen pár percig az egészségének megőrzése céljából, majd ráadásként keblére öleli a fákat, hogy erőt merítsen a visszaúthoz. Van itt faragott táltos fénypad, nemrégiben állított, Böjte Csaba világhírű ferences rendi szerzetes által felszentelt kis kápolna, és ha szerencsénk van, egy-egy mókuscsalád mindennapjaiba is egészen közelről bepillanthatunk.

Útmutató a gyógyító kövekhez.

Lehetünk fiatalok vagy idősebbek, egészségesek vagy betegek, rendszeres vagy egyszeri látogatók, a bükkszentkereszti gyógyító köveknél egészen biztosan nyugalmat, energiát, testi és lelki gyógyulást lelünk még akkor is, ha nem feltétlenül hiszünk a legendáknak vagy a kövek gyógyító erejében. Hiszen a gyönyörű környezetben és jó levegőn tett sétával máris nagy lépést tettünk meg az egészségünk megóvása érdekében.

Kiemelt kép: Ködös bükkszentkereszti látkép. Béres Attila fotója.