A kezünkbe került néhány fotó, melyeket nagy áhítattal néztünk végig. Korábban már ugyanis írtunk a miskolciak által csak “Kockának” becézett BGS (bomba-gáz-sugárbiztos) óvóhelyről, amiről mai állapotában már nehezen hihetjük, hogy bármi ellen is meg tudna védeni.

Pedig a városban rengeteg óvóhelyet, bunkert találhatunk, de vannak olyanok is, amelyeknek a hollétét csak sejthetjük. Sajnos az Újgyőri piacnál lévő objektum nem ilyen, de egyben pont ez adja meg a különlegességét, hiszen nem a föld alá építették.

 

Korábban írtuk:

A városban 278, közvetlen vonzáskörzetében pedig 312 óvóhely található. A Polgári Védelem Miskolci Kirendeltsége szerint az óvóhelyek nagy száma és a jelenlegi költségvetési források miatt igencsak nehéz az állagmegóvás, ami a “Kocka” esetében is szembeötlő, hiszen gyakorlatilag innen is elvittek mindent, ami mozdítható. Látni azt is, hogy az ellopott ajtók miatti “szabad” bejárás rendszeres lakókat is hozott magával.

Ami a bunker pontos építési idejét illeti, az még mindig talány. Ennek ellenére, most képekben mutathatjuk be a Kockát üzemképes állapotában. A képek készítésének pontos időpontját nem ismerjük, de a képen szereplő Tátra villamos segítségünkre lehet: ebből a típusból ugyanis az elsőt 1991-ben állították forgalomba (ez volt a 200-a számú), majd 1992-ben már 9 jármű szelte a síneket, tehát a fotók valamikor a 90-es évek közepe felé készülhettek.

De nem szaporítjuk tovább a szót, nézzünk be a még üzemben lévő Kockába:

Végezetül, szívesen vesszük a történetét! Amennyiben releváns információval bír az épületről (akár az építési idejéről, működéséről, esetleg dolgozott benne, vagy ismer olyat aki dolgozott benne), kérjük írjon nekünk az info@miskolcadhatott.hu e-mail címre, amikkel mindenképpen kiegészítenénk a cikket.