Közkívánatra folytatjuk sorozatunkat, ahol bemutatjuk a város egy-egy évtizedét. A ‘60-as évekhez képest még mozgalmasabb volt a következő 10 esztendő Miskolc életében. Látványos május 1-i felvonulások, még látványosabb építkezések, az ország első igazi fesztiválja és még sok minden más övezte ezt az évtizedet. De ne is szaporítsuk tovább a szót, nézzük mindezeket képekben!

A DVTK küzd épp aktuális ellenfelével az Andrássy úti katlanban. A dátum 1970. Feltűnő, hogy kocsi alig, néző annál inkább volt ekkoriban a meccseken, és ez még nem is az a szokásos teltház, ami a diósgyőri aranycsapat játékát kísérte.

Ha már DVTK: A játékosok épp a csanyiki KISZ tábor előtt pózolnak. Felismerjük őket?

Ilyen egy igazi panelprogram a Győri kapuban, mely ma a város egyik legnagyobb lakótelepe.

Ahogy itt is.

Robog a kisvasút az egykori Ságvári utcánál. 1978-ban a városrendezési tervek miatt a Kiliántól számított 4,5 kilométeres szakaszt felszámolták, a végállomás pedig a Szent Anna térről átkerült a Dorottya utcába, mai helyére.

Ez a “kissé” elnyújtott fotó a Győri kapuban készült. Nemhiába, ekkor még nem a digitális tévészolgáltatások korát éltük, ahogy az antennák számán is látszik.

Erzsébet tér a Kossuth szoborral a Széchenyi utca felől nézve. Manapság is kedvelt fotótéma, ahogy a fürdő, a harangtony és a kilátó csúcsai egymás után következnek.

A cementgyári szállítószalag Hejőcsabán.

Pereces városrész, jobbra a Jézus Szíve templom. 1973.

A Népkertnél, szintén 1973-ban.

Petőfi tér a Szeles utcáról nézve, balra a Kazinczy Ferenc utca torkolata. Az egykori bányaigazgatóság épületével.

Az 1973-as év igencsak mozgalmasra sikeredett. Ebben az évben rendezték meg a DVTK stadionban az első magyar rockfesztivált, melyet a magyar Woodstocknak is neveztek, és mi is többször írtunk már róla. Íme még néhány kép híres, hírhedt fesztiválról. A galéria eléréséhez kattints Delhusa Gjonira.

Szintén ebben az évben hatalmas víztömeg zúdult le a Bükkből, mely több helyen házakat öntött el. Ez a kép Alsó- Hámorban készült. (Fotó: Kovacsik Sándor)

Forgatás a Széchenyi utcán. A kamera mögött Ráday Mihály.

A Széchenyi utca esős időben.

Útelágazáshoz érkeztünk.

A Palotaszálló előtt pózolnak a rend éber őrei.

Lenin Kohászati Művek, előtérben az épülő kombinált acélmű. 1977

Búza térl, 1978.

A Kandó Kálmán tér a régi “Bengáli” villamossal, háttérben a Tiszai pályaudvar.

Ez talán a sorozat legmeghökkentőbb fotója. Egy miskolcinak biztosan. Ez bizony az avasi lakótelep alapozási munkálatai. A háttérben még láthatjuk a szőlőskerteket. A lakótelep ma– 10 448 lakásával – az ország egyik legnagyobb lakótelepe lett, melyet 1973 és 1985 között építettek. (Fotó: Farkas Gyula)

Egy esős, május 1-i felvonulás 1974-ben tippre a mai Hősök terén.

 

Képek forrása

  • Fortepan
  • regifotok.hu
  • magángyűjtemények

Kapcsolódó: Így épült Miskolc a '60-as években

A rend éber őrei a Szentpéteri kapuban.